Обучение по плуване - гр. Велико Търново

15 медала за плувците на СКП „Царевец“

На проведения днес, 15.06.2024 г. Общински турнир по плуване в гр. Горна Оряховица, плувците на СКП „Царевец“ спечелиха 15 медала – 4 златни, 6 сребърни и 5 бронзови. В турнира участваха над 140 деца от 4 клуба по плуване: ПК „Локомотив“ Горна Оряховица, ПК „Етър“ гр. Велико Търново, КПС „Етър 2000“ гр. Велико Търново и СКП „Царевец“ гр. Велико Търново. „Отлично представяне на всички участвали в турнира. Отлични постижения на децата, някои от които преди 9 месеца започнаха да се обучават, днес спечелиха по 2-3 медала. Не може всеки да е шампион, но като цяло се вижда израстване и подобряване на постиженията. Най-голямата ни победа е, че децата са приятели и се подкрепят взаимно, благодаря им! Благодаря на всички родители, които ми се довериха. Благодаря за поканата от страна на ПК „Локомотив“ от гр. Горна Оряховица, в лицето на неговия председател Симеон Димитров. Благодаря на спонсорите, които направиха възможно участието ни в този турнир. Най-големия победител днес е Мартин Ламбев, който успя да мотивира децата допълнително… Оздравявай бързо Марти! Неделя е ден за почивка, но от понеделник отново продължаваме работата в басейна“, заяви за www.pluvam.com Светослав Фидаров, треньор в СКП „Царевец“, гр. Велико Търново.

Турнир по плуване Горна Оряховица

16 плувци ще защитават името на СКП „Царевец“ в турнир, организиран от ПК „Локомотив“ от гр. Горна Оряховица. Вяра Фидаров, Пламена Китанова, Денислав Христо, Кристиан Георгиев, Виктория Йорданова, Виктория Димова, Даниел Бакалов, Мирослав Стефанов, Радостин Христов, Николай Христов, Николай Папазов, Александра Александрова, Стилян Бояджиев, Александър Александров, Кристиан Илиев и Михаил Дончев са мотивирани да подобрят своите резултати и да зарадват всички с призови класирания. Състезанието ще се проведе на 15.06.2024 г. в басейна на училище „Георги Измирлиев“, гр. Горна Оряховица, като началото е в 10:00 часа. „Има и благородна кауза за която ще плуваме, която надявам се, ще ги мотивира дипълнително“, заяви за www.pluvam.com водача на отбора Светослав Фидаров.

Свободни места

Добър ден, публикувам дни и часове със свободни места за занимания по плуване към днешна дата – 27.09.2023 г.

Сряда – 16:00 ч.
Петък – 16:00 ч., 18:00 ч.

Благодаря!

Свободни часове за занимания по плуване

Добър ден.
Публикувам актуални свободни места за занимания по плуване при мен.
Понеделник – 16:00 ч.
Сряда – 16:00 ч.
Петък – 16:00, 17:00, 18:00 часа.
Всеки работен ден от 19:00 ч. – НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА .
Сутрешни занимания:
Вторник – 9:00 ч.
Четвъртък – 9:00 ч.

* Актуално към 19.09.2023 г.

www.pluvam.com

Какво се случва с тялото ни, ако плуваме всеки ден.

Плуването е изключително ефективна и приятна форма на физическо натоварване, която може да донесе многобройни ползи за тялото ни, когато се практикува ежедневно. Независимо дали сте състезател по плуване, или просто обичате да плувате в басейна, ето какво се случва с тялото ви, когато плувате всеки ден.

Сърдечно-съдово здраве

Плуването е фантастична тренировка за сърдечносъдовата система. Ежедневните занимания с плуване помагат да подобрите здравето на сърцето си, като увеличават сърдечната честота и укрепват сърдечния мускул. То подобрява кръвообращението, понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания.

Мускулен тонус и сила

Плуването ангажира широк спектър от мускулни групи – от ръцете и краката до ядрото и гърба. Ежедневното плуване насърчава тонуса и дефинирането на мускулите, което води до увеличаване на силата и издръжливостта. Съпротивлението на водата предлага тренировка за цялото тяло, което го прави отличен избор за тези, които искат да изградят чиста мускулатура.

Управление на теглото

Плуването изгаря значителен брой калории, което го прави ефективно средство за управление на теглото. Ежедневното плуване може да ви помогне да свалите излишните килограми и да поддържате здравословно тегло. То също така засилва метаболизма, като ви помага да изгаряте калории дори след като сте напуснали басейна.

Подобрена гъвкавост

Плуването включва разнообразни движения и разтягания, които подобряват гъвкавостта. С течение на времето ежедневното плуване може да увеличи обхвата на движенията ви и да намали риска от травми при ежедневните дейности.

Намаляване на стреса

Плуването има успокояващ и медитативен ефект върху ума. Ритмичното движение на водата може да намали нивата на стрес и тревожност, като ви помогне да постигнете яснота на ума и релаксация.

Здраве на ставите и костите

Плуването е упражнение със слабо въздействие, което щади ставите. Ежедневното плуване може да подобри подвижността на ставите и да намали риска от заболявания като артрит. Освен това плаваемостта на водата поддържа тялото ви, като намалява въздействието върху костите и намалява риска от остеопороза.

Повишен капацитет на белите дробове

Плуването насърчава дълбокото и контролирано дишане, което може да подобри капацитета на белите дробове и здравето на дихателната система. Това е особено полезно за хора с астма или други респираторни заболявания.

По-добър сън

Редовните упражнения, като например ежедневното плуване, могат да подобрят качеството на съня ви. То спомага за регулиране на циркадния ви ритъм и насърчава спокойния, непрекъснат сън.

Психическо благополучие

Ендорфините, които се освобождават по време на ежедневното плуване, могат да подобрят настроението ви и да се борят със симптомите на депресия. То насърчава чувството за постижение и психическо благополучие.

Дълголетие

Ежедневната физическа активност, като плуването, се свързва с по-дълъг и здравословен живот. То намалява риска от хронични заболявания и подобрява цялостното качество на живот.

*Важно е да запомните, че макар ежедневното плуване да носи тези многобройни ползи, е важно да поддържате правилна техника, да се хидратирате и да слушате тялото си, за да предотвратите травми от прекомерно натоварване. Препоръчително е да се консултирате с медицински специалист или фитнес експерт, преди да започнете ежедневно плуване, особено ако имате основни здравословни проблеми. В крайна сметка всекидневното плуване може да преобрази тялото ви и да подобри цялостното ви благосъстояние, превръщайки го в пълноценна и удовлетворяваща практика за цял живот.

Източник: Интернет

График на занимания 24.07.2023 г. – 28.07.2023 г.

Понеделник, 24.07.2023 г. – занимания по график

Вторник, 25.07.2023 г. – занимания по график

Сряда, 26.07.2023 г. – НЯМА ЗАНИМАНИЯ!!!

Четвъртък, 27.07.2023 г. – занимания по график

Петък, 28.07.2023 г. – занимания по график

Извинявам се за причиненото неудобство!

Занимания по плуване

Здравейте, от днес 13.07.2023 г., подновяваме заниманията по плуване в Общински басейн гр. Велико Търново, по график:
Понеделник – 16:00 ч. и 19:00 ч.
Вторник – 16:00 ч. и 19:00 ч.
Сряда – 16:00 ч. и 19:00 ч.
Четвъртък – 16:00 ч. и 19:00 ч.
Петък – 16:00 ч., 17:00 ч., 18:00 ч. и 19:00 ч.

*** Напомням – на 26.07.2023 г. /СРЯДА/ – занимания НЯМА да се провеждат. Извинявам се за причиненото неудобство!

Св. Фидаров

Турнир „Burgas Swimming Open“

Плувен клуб СКП „Царевец“ участва в международния турнир по плуване „BURGAS SWIMMING OPEN“. Над 550 участника от 6 държави взеха участие в 5 възрастови групи. Клубът бе представен от 11 състезателя – Наталия Здравкова, Мария Гатева, Виктория Гроздева, Изабел Николова, Дария Тананеева, Камен Димитров, Стефан Владимиров, Димитър Миневски, Николай Димитров, Самуил Хаджииванов, Денислав Гочев. Най – силно се представи Виктория Гроздева, която спечели бронзов медал на 100 м. бътерфлай. Някои състезатели се представиха добре. Подобриха постиженията си, но като цяло оценям участието ни като незадоволително. Основната причина е липсата на подходящ басейн за подготовка. Надявам се да бъде спазен обещания срок – 1-ви Ноември 2022 г, за отваряне на единствения стандартен басейн в града, за да можем да се подготвяме адекватно. Ако това не се случи , плуването в града, ще продължава да регресира, съобщи за www.pluvam.com , страши треньорът Панайот Паздерков.

До 1 ноември закритият плувен басейн „Радио“ отваря врати

До 1 ноември закритият плувен басейн „Радио“ трябва да отвори врати, като до тогава трябва да приключат ремонтните дейности. Това стана ясно на заседанието на Великотърновския общински съвет, на което присъстваха и родители на деца, трениращи плуване. Повод за напрежението е затварянето на общинския басейн от септември за ремонт. Състезателите на трите клуба – “Царевец”, “Боляри 2009” и “Етър-2000, са принудени да ползват басейна на СУ „Емилиян Станев“, който обаче не отговаря на условията за спортна подготовка, предвид нестандартните размери на съоръжението.

Във В. Търново близо 400 деца плуват активно или любителски, заяви Николай Куцаров, родител на дете, което от 8 години тренира плуване. По думите му, благодарение на треньорите на трите клуба плуването става все по-масов спорт. „Това е спорт, в който за да се постигнат резултати се тренира всеки ден целогодишно, а по-големите деца ходят на тренировки два пъти дневно. Ако един състезател прекрати тренировки зимния период, то ще му трябва поне още толкова време, за да влезе във форма и след това да започне да надгражда“, заяви Куцаров. По думите му в момента в единствения работещ басейн в един коридор с ширина от 2 метра тренират около 25 деца, което освен неефективно е предпоставка и за травми. „Прави ли се анализ от Общината по какъв начин се развива масовият спорт, кой от тях има градивност, колко деца тренират и какви постижения имат“, попита той.

По темата за басейна имаше и питане от общинския съветник Валерия Дончева. В отговора си кметът Даниел Панов посочи, че договорът за отдаване под наем на общинския басейн е от 16 юли 2015 г., сключен между Община В. Търново и фирма “Валерия” ЕООД за срок от 10 години. През първите пет наемателят заплаща 25 % от наемната цена.

Уведомлението за ремонт е постъпило в Общината на 17 август т. г.. В него се посочва намерението на наемателя да затвори басейна за период от 6 месеца – от 5 септември до 5 март. В уведомлението е отбелязано, че след 3 години ползване на басейна се налага да се направи неотложен ремонт. „С писмо от 26 август Община В. Търново уведомява наемателя, че не счита за целесъобразно затварянето на плувния басейн за оказания период, тъй като е по време на учебната година, когато клубовете извършват активна тренировъчна дейност“, заяви Даниел Панов. Експерти от Общината са направили оглед на съоръжението, при което са установили необходимост от префугиране на плочките на басейна и в санитарните помещения, направата на нова хидроизолация по преливниците и др.

Кметът посочи, че на настоящето заседание е внесено предложение за промяна в приходната и разходната част на бюджета, с което са предвидени средства в размер на 89 980 лв. за басейна. „Община В. Търново не може да подпомага частни наематели, но това, което може да направи е да инвестира в собствеността на сградата си“, каза още Даниел Панов. Средствата ще бъдат използвани за изграждане на алтернативни варианти за отопление заради високата цена на газа. Обмисля се да се постави термопомпа, с която да се отоплява съоръжението или да се направи връзка с „Топлофикация-ВТ“, като от дружеството са поели ангажимент да поставянето на тръбите и на абонатна станция.

Престои да бъде разгледан въпросът за облекчаване на таксите при две и повече трениращи деца от едно семейство, поставен от родителите.

„Разковничето е кога е входирано заявлението за ремонт – 17 август, което е доказателството, че не е имало никакъв неотложен ремонт, а планиране през зимния сезон басейнът да не работи. Моето дълбоко убеждение е, че Общината трябва да стопанисва този басейн, защото само тя може да разбере проблемите на състезателите и треньорите, да защити интереса на децата и техните семейства. И защото е в нейните прерогативи да развива спорта, чрез който освен всички постижения, с които се гордеем, той възпитава, дисциплинира и носи здраве. С договора за наем по никакъв начин не е защитен този интерес“, заяви Валерия Дончева. И посочи, че единственото изречение в договора, касаещо децата и спортните клубове е, че имотът трябва да се ползва по предназначение. И апелира към кмета и Общината да направят необходимия финансов анализ за целесъобразостта от отдаването под наем на имота и да се разгледа възможността за отдаване само на външната част или изцяло да се стопанисва от Общината, за да бъде защитен интересът на великотърновци.

Автор: Весела Байчева

източник: www.dnesbg.com

**Статията е препечатана без корекции

Басейнът при Радиотехникума затвори за неотложен ремонт, ще има увеличение на месечните такси

От 4 септември басейн „Радио“ затвори, което наложи около 200 картотекирани състезатели на трите великотърновски клуба „Царевец“, „Боляри 2009“ и „Етър-2000“, както и 150 деца в начално обучение да търсят други места за тренировки и обучение. Те са пренасочени към СУ „Емилиян Станев“. Появиха се спекулации, че обектът е затворил, защото собствениците не могат да си покриват разходите за отопление, което не отговаря на истината. „Не сме общински басейн, а частен комплекс. Причината е неотложен текущ ремонт, даже трябваше да се направи по-рано. Затова и учители, и клубове са уведомени своевременно. Три години откакто функционира, покритият басейн не е затварян, работи от понеделник до неделя, само на Коледа и Великден сме почивали. Ремонтът ще е пълен, на първо място ще се прави префугиране, защото на места фугите изобщо ги няма – заради активното ползване, от химикалите. Проблем има и с преливниците, налице са течове и по тръбите. Басейнът вече е източен, ремонтните дейности текат. Заради растящите цени на ток, газ и консумативи, след тях предвиждаме и увеличение на абонаментните такси. С колко точно, тепърва ще се прави калкулация. Уведомихме учителите, че ще вдигнем входа за басейна, но те казаха, че категорично не са съгласни. ЩЕ ВДИГНЕМ И АБОНАМЕНТНИТЕ КАРТИ, ЗАЩОТО И ТОКЪТ ОТ МИНАЛИЯ МЕСЕЦ Е С 22 СТ. НАГОРЕ. КОМПЕНСАЦИИТЕ ОТПАДАТ, ГАЗЪТ И БЕЗ ТОВА ВЕЧЕ Е С 400% ПО-СКЪП. Още в началото на септември коментирахме с клубовете увеличението на картите, но те заявиха, че не ги устройва. Да уточня, че клубовете не плащат такси, плащат децата. Ние от декември м. г. не сме променяли цените. Няма как, за да може този басейн да функционира, трябва да го направим. За трите години той нито веднъж не е затварян от РЗИ заради мръсна вода – това, което непрекъснато се случваше на другите обекти. Но въпреки това тя трябва да се смени“, коментира за в. „Борба“ собственичката на басейн „Радио“ Валерия Димитрова.

Общината също е уведомена, още повече че клауза от договора предвижда да има текущи ремонти през определени периоди. Нейни служители са правили оглед и са видели плачевното състоянието на обекта. „Това е и заради безотговорното отношение на децата и учителите, включително по времето, когато се ползва. Имам и снимков материал, а в социалните мрежи се появиха клипове как децата буквално рушат обекта“, допълни Валерия Димитрова.

През 2015 г. Община Велико Търново сключи 10-годишен договор с фирма „Валерия“ ЕООД за отдаване под наем на басейна до бившия Радиотехникум. Наемната цена е 640 лв., която се плаща редовно. Собствениците на фирмата се задължават за своя сметка да инвестират в реконструкцията и модернизацията на обекта, като през първите 5 години ще плащат 25% от стойността на наема. Инвестиционният проект беше в два етапа, като през 2016 г. заработи външният, а две години по-късно и закритият плувен басейн.

*Статията е копирана без промeни!

Автор: Ана РАЙКОВСКА

Източник: www.borbabg.com